top of page
Search
info137989

Elva Perepesa kogukonnaalgatuste kogemuslugu

Elva Perepesas käivate vanemate hulgas tekkis möödunud poolaasta jooksul mitu kogukondlikku algatust. Kolm ema korraldasid jaanuaris Perepesa hoovis talvise perehommiku, mida külastas olenemata suurtest miinuskraadidest ligikaudu 80 inimest.

Kevadel ühinesid nendega veel kolm ema, kellega koos võeti ette pop-up lasteriiete vahetamise projekt. See osutus samuti edukaks, meie hinnangul külastas riietevahetust üle 100 inimese, kes jätsid ettevõtmise kohta logiraamatusse hulgaliselt positiivset tagasisidet.


Lasteriiete pop-up kogus palju positiivset tagasisidet (foto logiraamatust)


Nagu ikka heade ideedega kipub olema, saavad need alguse elulisest vajadusest. Paljud vanemad tunnevad end ära olukorrast, kus laste riided jäävad ootamatult kiiresti väikseks ja on suuremaid asemele vaja. Pooldades taaskasutust ja asjade ringlusesse laskmisest, tekkiski nii loodust kui ka rahakotti säästev idee luua pop-up lasteriiete vahetus, kuhu pered said tuua enam mitte kasutuses olevaid lasteasju ning endale tasuta uued asjad vastu valida. Väga oodatud olid ka pered, kellel sel korral ei olnud midagi taaskasutusse tuua. Riided ja mänguasjad, mis uut omanikku ei leidnud, annetati Eesti Lasterikaste Perede Liidule, et asjad siiski edasi elaksid ja veel oma eesmärki täidaksid.

Eestvedajad ise jäid projektiga igati rahule ning mõlgutavad juba uusi koostegemise mõtteid. Perepesa tiim on kogukonna eestvedajatele väga tänulik kasuliku algatuse eest, mis tõi kohalikud pered kokku ja pakkus nii praktilist kasu kui ka emotsionaalset sidusust.

Armsad vanemad, kui tunnete, et ka teil on huvitavaid mõtteid ja teotahet asju ära teha, siis andke märku! Usume, et Perepesa kogukond on järk järgult suurenemas ja tugevnemas ning koos võetakse käsile veel mitmeid vajalikke projekte.



Küsisime kogukonna eestvedajatelt:

Miks on vaja kogukondlikult koos tegutseda? Mida see sulle annab? 


  • Ühises toimetamises on vägi sees ning jõud taga. Tiimimängijana armastan rohkem koos kui üksi tegutsemist ja loomist. Kuna projekt oli vabatahtlik, siis oli tugevalt tunda „ma soovin panustada“ suhtumist. See teeb loomise eriti nauditavaks.

  • Lapse saamine muutis mu elu küllaltki üksildaseks, kuna tutvusringkonnas väikseid lapsi pole ja varasemad sõbrad kadusid koos lapse tulekuga ära. Kogukondlik tegutsemine annab võimaluse väga lihtsalt tutvuda uute inimestega ning luua uusi ja loodetavasti püsivaid sõprussuhteid, mis on kindlasti minu jaoks üks peamisi motivaatoreid.

  • Sest koos suudame rohkem saavutada kui üksi. Meil kõigil on erinevad ideed ja ressursid ja kui me neid omavahel jagame ja ühtselt tegutseme, saab sellest sündida midagi suurt. Varem elasid perekonnad mitme põlvkonna kaupa koos, külad olid ühtsed. Tänapäeval on kõik üksi ja pere hoidmisest ning laste kasvatamisest on saanud väga raske töö. Usun, et kui oleks rohkem ühist tegutsemist ja erineva põlvkonna inimesed oleksid koos üksteist toetamas, teeks see kõigi igapäevaelu palju lihtsamaks ja annaks nii palju elujõudu juurde.

  • Sest kui meie ise kogukonda üleval ei pea, siis kes seda meie eest ikka teeb. Me saame ise luua keskkonna, kus me tahame elada, kuid selleks on vaja ka ise panustada. Annab võimaluse aidata kaasa sellele, et meie elukeskkond oleks natukenegi positiivsem.

  • Otsin väikelapse emana ühendust teiste kogukonna emadega, et viia kokku laps uute mängukaaslastega ja leida endale sarnases eluetapis olevaid uusi tuttavaid.

  • Minu sees peitub unistus, et väike Elva linnake oleks ühel päeval üks suur pere. Koosloomisel on oma võlu. Koosloomisel on oma haavatus ja rõõm, mis ũhendab inimesi veelgi. Minu jaoks on oluline teadmine, et ma pole üksi. Teadmine, et mul on rohkem, kui üks õlg. Ja muidugi koos oleme hoos!


Elva Perepesa kogukonna emad korraldasid lasteriiete pop-upi (kollaaž emadest)



Autor: Signe Kuusk, Elva Perepesa mängutoa juhendaja


10 views0 comments

Comments


bottom of page